Dit zijn wij

Judith van Schothorst en Roos Wiggelendam leerden elkaar kennen als collega’s binnen een Amsterdams ziekenhuis. Beiden hebben wij de HBO-opleiding tot verpleegkundige afgerond en hierna een specialistische opleiding tot kinderverpleegkundige voltooid aan de Amstel Academie. 
Door onze ervaring binnen een ziekenhuissetting hebben wij veel gezinnen begeleid die ten einde raad waren doordat hun kindje weinig sliep. De begeleiding en het adviseren van ouders en het kind in de kliniek resulteerde erin dat ze samen weer uitgerust naar huis konden. Wij hoorden echter vaak terug dat de stap naar huis als een “terugval” werd ervaren. 
Wij denken dan ook dat het voor het hele gezin beter is als de begeleiding thuis plaatsvindt. Op die manier is iedereen in zijn vertrouwde omgeving en komt er rust en regelmaat, uiteraard rekening houdend met individuele wensen in advies en zorg op maat. Ook ligt er bijna nooit een medische oorzaak aan ten grondslag en wordt het hele gezin ontvreemd van de eigen omgeving. Hierdoor creëer je een irreële situatie en worden onzekerheden versterkt. Met deze inzichten hebben wij onze krachten gebundeld tot een plan van aanpak dat direct toegepast kan worden in de thuissituatie en tot veel meer succes leidt.
Roos:  Mijn naam is Roos Wiggelendam, ik ben 31 jaar oud en woonachtig in Amsterdam. Naast mijn werk voor Apegatje werk ik ook al ruim 5 jaar als kinderverpleegkundige in een Amsterdams ziekenhuis. Ik mijn werk als kinderverpleegkundige heb ik veel zorg gedragen voor kindjes die opgenomen werden met slaapproblematiek. Ik vind het enorm dankbaar werk om de ouders te begeleiden in deze intensieve periode. 

Tijdens de opnameweek in het ziekenhuis is bekend dat de baby’s de eerste dagen bijna altijd goed slapen. Ook kunnen de ouders continu terugvallen op de kinderverpleegkundige, dit is enerzijds heel positief maar anderzijds merkte ik dat voornamelijk de moeders een groot gevoel van zelfvertrouwen verloren. 
Dit raakte mij enorm en heeft mij doen denken dat het ook anders zou moeten kunnen. Ouders moeten veel meer de regie blijven houden, de omgeving moet zo veel mogelijk eigen zijn voor zowel de baby als de ouders en de kinderverpleegkundige moet ten tijde van de intensieve week altijd te raadplegen zijn voor advies.

Judith: In de zomer 2020 werd ik gevraagd door Roos en Dieuwke om hen te komen versterken. Ik ken hen beiden al vele jaren als zeer fijne collega’s op de kinderafdeling. Ik wilde zonder twijfel direct met hen aan de slag voor Apegatje! 
We hebben hetzelfde enthousiasme om ouders en kinderen samen vooruit te helpen. Ik vind het daarom ook heel belangrijk om in de thuissituatie met ouders mee te denken, omdat ik wil helpen met oplossingen die ook op de lange termijn werken.  

Ik ben hbo opgeleid en werk al 20 jaar als kinderverpleegkundige op de kinderafdeling van een Amsterdams ziekenhuis. Daarnaast ben ik ook werkzaam als kinderverpleegkundige op een medisch kinderdagverblijf. In de afgelopen jaren heb ik veel gezien en geleerd en veel ouders en kinderen mogen begeleiden. Het is ontzettend leuk om nu ook buiten het ziekenhuis mijn ervaring in te zetten! 
Ik merk dat ik het heel fijn vind om ouders te ondersteunen als ze het zelf even niet meer zien zitten of kunnen. Samen komen tot oplossingen en een weg vinden om bestaande rituelen een nieuwe draai te geven in de goede richting. Sinds de zomer ben ik dan ook enthousiast bezig voor Apegatje.  
Ik ben getrouwd en moeder van 4 kinderen die inmiddels bijna alle 4 de puberleeftijd hebben. Als ik niet werk vermaak ik me opperbest met mijn gezin.
Share by: